Skip to main content

Het overkwam me in de auto midden in een tunnel. Mijn hart bonsde in mijn keel, ik kreeg geen lucht en het zweet brak me uit. Ik dacht ECHT dat ik doodging.

Ik moest mijn auto langs de weg parkeren en de tranen bleven maar stromen. Ik besefte me dat ik mijn eerste echte paniekaanval had ervaren. Een ervaring die ik niemand toewens, maar die helaas veel mensen meemaken. In deze blog deel ik mijn ervaring en geef ik je informatie en tips over paniekaanvallen, zodat je ze kunt herkennen en overwinnen.

Let op! Dit artikel is niet bedoeld als medisch advies. Ik heb het alleen geschreven om je te informeren over paniekaanvallen. Raadpleeg altijd je huisarts bij klachten. 

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval is een plotselinge, intense golf van angst die gepaard gaat met verschillende lichamelijke en psychische symptomen. Het voelt aan alsof je de controle verliest, alsof er iets vreselijks gaat gebeuren. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Hartkloppingen
  • Benauwdheid / Hyperventilatie
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Zweten
  • Trillen
  • Gevoel van derealisatie / depersonalisatie
  • Angst om de controle te verliezen
  • Angst om dood te gaan

Oorzaken van paniekaanvallen

Paniekaanvallen kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms is er een duidelijke aanleiding, zoals een stressvolle gebeurtenis, maar vaak komen ze schijnbaar uit het niets. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Stress: Langdurige stress kan leiden tot paniekaanvallen. Je lichaam en geest raken overbelast en slaan alarm.
  • Trauma: Een traumatische ervaring kan paniekaanvallen triggeren.
  • Angststoornissen: Mensen met een angststoornis, zoals een paniekstoornis, sociale angst of een gegeneraliseerde angststoornis, hebben vaker last van paniekaanvallen.
  • Depressie: Depressie en angst gaan vaak hand in hand. Paniekaanvallen kunnen een symptoom zijn van depressie.
  • Bepaalde medische aandoeningen: In sommige gevallen kunnen paniekaanvallen een symptoom zijn van een medische aandoening, zoals een schildklieraandoening. Het is belangrijk om dit uit te sluiten met een bezoek aan de huisarts.
  • Cafeïne en alcohol: Overmatig gebruik van cafeïne en alcohol kan paniekaanvallen uitlokken of verergeren.

Paniekaanval herkennen

Het herkennen van een paniekaanval is de eerste stap naar herstel. Let op de symptomen die hierboven beschreven staan. Als je meerdere van deze symptomen tegelijk ervaart, is de kans groot dat je een paniekaanval hebt. Je kunt ook hier onze angst test maken om te kijken of je overmatig last hebt van angstklachten.

Tips bij een paniekaanval:

Een paniekaanval kan heel beangstigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het voorbijgaat. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen tijdens een paniekaanval:

Tip 1: Ademhalingsoefeningen. Focus op je ademhaling om je lichaam te kalmeren. Adem langzaam en diep in door je neus en uit door je mond. Tel tot vier tijdens het inademen, houd je adem even vast en tel tot zes tijdens het uitademen.

Tip 2: Grounding technieken. Focus op je omgeving en probeer je zintuigen te gebruiken. Wat zie je, hoor je, voel je, ruik je, proef je? Noem vijf dingen die je ziet, vier dingen die je voelt, drie dingen die je hoort, twee dingen die je ruikt en één ding dat je proeft. 1  

Tip 3: Positieve zelfspraak. Herinner jezelf eraan dat de paniekaanval voorbij zal gaan en dat je veilig bent. Zeg tegen jezelf: “Dit is een paniekaanval, het is tijdelijk en het kan me geen kwaad doen.”

Tip 4: Zoek afleiding. Probeer je aandacht te richten op iets anders, zoals een boek lezen, muziek luisteren, een spelletje spelen op je telefoon of een wandeling maken.

Tip 5: Vermijd cafeïne en alcohol. Deze stoffen kunnen paniekaanvallen verergeren.

Paniekstoornis en angststoornis

Als je regelmatig last hebt van paniekaanvallen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Je kunt last hebben van een paniekstoornis of een andere angststoornis. Praat met je huisarts of een psycholoog om de juiste hulp te vinden.

Wil je meer informatie over paniekaanvallen of heb je behoefte aan ondersteuning? Meld je dan aan voor ons volgende programma waar we je gaan helpen om meer rust te ervaren.