Herken je dit? Je scrolt eindeloos door je telefoon, ziet al je vrienden genieten van leuke activiteiten en voelt een knoop in je maag. FOMO, de angst om iets te missen, bekruipt je. Vanuit je luie stoel lijkt het alsof iedereen om je heen een fantastisch leven leidt terwijl jij thuis zit. Maar is dat wel zo?
Wat is dat eigenlijk, FOMO?
Veel mensen hebben last van het fomo-syndroom. FOMO staat voor Fear Of Missing Out. Het is dat gevoel dat je altijd iets belangrijks mist als je niet meedoet. Of het nu gaat om een feestje, een concert, een reis of gewoon een gezellig avondje uit met vrienden: je wilt erbij zijn. Daarnaast heeft FOMO te maken met de oneindige keuzes die je kunt maken. Het is een angst voor wat je misloopt door een verkeerde keuze. In plaats van tevreden te zijn met een relax avondje op de bank ben je bezig met hoe je avond had kunnen zijn.
Wil jij je mindfulness score checken?
Onze mindfulness test is ontwikkeld om te weten of jij ook in het moment kunt leven. Test je score hier!

Heb ik last van FOMO?
Ben jij ook zo iemand die constant zijn telefoon checkt, om maar niets te missen van de laatste updates van vrienden? Of voel je je schuldig als je een avondje op de bank hangt terwijl iedereen aan het stappen is? Dan heb je misschien wel last van FOMO. Herken jij je hierin?
- Angst om iets te missen: Wil je altijd bij zijn en alles meemaken?
- Constant je telefoon checken: Ben je verslaafd aan social media en nieuwsupdates?
- Onrustig gevoel: Heb je moeite om te ontspannen en voel je je vaak gestrest?
- Vergelijken met anderen: Vind je dat anderen altijd leukere dingen doen?
Door deze symptomen te herkennen, kun je beter begrijpen wat FOMO met je doet en hoe je ermee om kunt gaan.

Wat zijn de gevolgen van FOMO op hoe je je voelt?
De gevolgen van FOMO zijn meer dan je denkt. FOMO heeft niet alleen invloed op je mentale gezondheid, maar ook op je fysieke welzijn. Het leidt bijvoorbeeld tot:
-
- Uitstelgedrag en concentratieproblemen: In plaats van te genieten van het moment, ben je voortdurend op zoek naar de volgende kick. Dat maakt het lastig om je te concentreren op de dingen die echt belangrijk zijn.
- Eenzaamheid: Ironisch genoeg kan FOMO je eenzaam maken. Je bent omringd door mensen online, maar mist toch die echte connectie.
- Negatieve gevoelens: Jaloezie, onzekerheid en stress zijn constante metgezellen van FOMO. Je ziet namelijk de zonnige kant van iedereens leven, wat je jaloers kan maken. Je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen en komt altijd tekort wat op den duur naar depressie kan leiden.
- Stress en burn-out: Door altijd maar door te gaan, verwaarloos je je eigen behoeften. Je lichaam en geest hebben rust nodig om te herstellen. Als je je continue laat leiden door een angst om niks te missen, kom je nooit volledig tot rust wat uiteindelijk zorgt voor stress en vermoeidheid.
- Onrustig en gespannen: Je kunt je ook erg onrustig voelen door FOMO waardoor je je moeilijk kunt ontspannen en moeilijk in slaap kunt komen. Helemaal als je ’s avonds laat nog op Instagram, Snapchat of Tiktok zit, kun je last krijgen van slaapproblemen. Digitale apparaten stralen namelijk een helder blauw licht uit waardoor je lichaam niet het slaaphormoon melatonine kan aanmaken.
Mijn burn-out helpte me om te realiseren dat er ook zoiets was als JOMO
Jarenlang leed ik zelf ook aan FOMO, feestje hier, lunchje daar, sporten tussendoor, misschien nog even een koffietje. Het gaf me altijd een eenzaam en leeg gevoel als er van alles te doen was en ik dan een avond thuis was. Altijd die onrust of ik niet wat miste? Uiteindelijk zorgde mijn burn-out ervoor dat ik er vanaf kwam.
Want die onrust om overal bij te zijn, waar komt dat eigenlijk vandaan? Is dat streven naar perfectie, alle ballen hoog willen houden wel realistisch? En belangrijker nog, maakt het je echt gelukkig?
Nu kan ik er echt van genieten om dingen te missen en ervaar ik zelf JOMO, oftewel Joy of missing out. JOMO, Joy of missing out, staat voor ‘een gevoel van geluk en opluchting bij de afwezigheid bij social activiteiten’. Oftewel: je vindt het helemaal niet erg als je er niet bij bent, je voelt je er zelfs goed bij. Bewust ervoor kiezen om vaker ‘nee’ te zeggen en tijd vrijmaken voor jezelf (zónder smartphone), dus. Zo maakt het gevoel van FOMO plaats voor opluchting en blijheid, is het idee erachter. Klinkt goed, toch?

4 Tips om jouw FOMO te overwinnen
4 tips om jouw FOMO te overwinnen
- Leer ‘nee’ zeggen zonder schuldgevoel: Het is oké om af en toe nee te zeggen tegen sociale uitnodigingen. Door je grenzen aan te geven, geef je jezelf de ruimte om te doen waar je echt energie van krijgt. Vergeet niet: kwaliteit boven kwantiteit. Door je te focussen op betekenisvolle connecties in plaats van op aantallen, zul je je gelukkiger voelen.
- Blijf achter je keuze staan
Wanneer je eenmaal hebt besloten iets niet te doen of dat ene feestje over te slaan, blijf dan ook achter je keuze staan en wees tevreden met de keuze. Probeer je aandacht te richten op de voordelen van de keuze in plaats van stil te staan bij wat je allemaal zou mislopen. - Ontkoppel jezelf van de digitale wereld: We zijn allemaal schuldig aan het eindeloos scrollen door onze social media feeds. Maar wist je dat elke keer dat je je telefoon pakt, je brein een kleine beloning krijgt? Dit maakt het moeilijk om de gewoonte te doorbreken. Om de controle over je tijd terug te krijgen, kun je beginnen met het bijhouden van hoe vaak je je telefoon pakt. Vervolgens kun je proberen de tijd die je doorbrengt op sociale media geleidelijk te verminderen. Schakel notificaties uit, leg je telefoon op een andere plek als je aan het werk bent of lees een boek in plaats van te scrollen.
- Plan tijd om op te laden: In onze drukke wereld is het verleidelijk om altijd maar ‘aan’ te staan. Maar om echt te kunnen genieten van het leven, is het essentieel om regelmatig te ontspannen. Plan daarom elke dag een momentje in voor jezelf, bijvoorbeeld om te mediteren, een boek te lezen of gewoon even niets te doen om voldoende rust te nemen. Door regelmatig te ‘ontladen’, zul je merken dat je beter bestand bent tegen stress en dat je productiever wordt.
Wil jij leren welke zaken voor jou echt belangrijk zijn, hoe je nieuwe gewoonten kunt aanleren en nee gaat leren zeggen zonder schuldgevoel? Meld je dan aan voor ons volgende programma!